On the 8th of June 2015 “Hope”, the rhino Survivor, underwent her third procedure to repair the catastrophic damage done to her by poachers who left her for dead. Hope, the four year old white rhino, who has become the international symbol for the rhino crisis, was treated by Saving the Survivors, a team of vets dedicated to saving the victims of poaching.

The operation which took two hours and twenty minutes, was another procedure in a series of ground breaking treatments undertaken by Saving the Survivors. Dr Gerhard Steenkamp, from the University of Pretoria and co-founder of Saving the Survivors explains “Our first procedure was on the 18th of May to repair as much of the wound as we could. Our priority was to assess the extent of the damage to Hope’s face and if she could in fact, be saved. We have treated many victims of poaching and through our experience we were confident that Hope could survive these horrific injuries inflicted on her by poachers.”  

Vào ngày 8 tháng 6 năm 2015, Hope - chú tê giác trắng đã vượt qua lần trị liệu thứ ba để hồi phục lại sau khi bị những kẻ săn trộm chặt mất sừng. Chú tê giác trắng bốn tuổi này đã trở thành biểu tượng sống còn của loài tê giác trong thời gian khủng hoảng do nạn săn trộm ngày một tăng cao như hiện nay. Chú tê giác này đang được chữa chạy bởi tổ chức Saving the survivors - một đội ngũ bác sĩ thú y giàu kinh nghiệm luôn đặt nhiệm vụ cứu giúp những nạn nhân của nạn săn trộm lên hàng đầu.

               Cuộc phẫu thuật lần này kéo dài hai tiếng hai mươi phút, với sự tham gia của toàn thể đội ngũ bác sĩ thú y giỏi nhất ở Nam Phi. Tiến sĩ Gerhard Steenkamp từ trường Đại Học Pretoria và cũng là một trong những nhà sáng lập của tổ chức Saving the Survivors giải thích: "Cuộc phẫu thuật đầu tiên diễn ra vào ngày 18 tháng 5 và chúng tôi đã cố gắng chữa trị vết thương và tái tạo lại hình dáng phần mũi của tê giác. Lúc đó ưu tiên hàng đầu của chúng tôi là chạy chữa vết thương và cứu sống Hope. Chúng tôi đã từng chữa chạy cho rất nhiều nạn nhân của những vụ săn trộm như thế này, và qua kinh nghiệm thì chúng tôi tự tin cho rằng Hope có khả năng sống sót cao, mặc dù vết thương rất nặng". 

“The previous procedure involved removing the first face shield which had come loose after she rubbed her face up against the boma (enclosure). Leaving this wound exposed has inhibited the healing process by allowing these tissues to dry out and so we took the decision to place a new shield over the wound to keep it moist and assist with the repair process,” explains Dr Steenkamp.

The biggest challenge currently is keeping Hope’s shield in place when most of the bone required for attachment points has been removed by the poachers. Dr Johan Marais, who is also from the Faculty of Veterinary Science, Onderstepoort, and a co-founder of Saving the Survivors said, “we took radiographs of the damaged area to ascertain if there were anchor points and enough bone integrity to attach the shield. The bone has to be healthy enough to be able to drill the shield into place, it’s the only way that we are able to make sure it stays on. In the absence of sufficient bone, we sutured the bottom part of the shield on which should keep it in place for longer. This is to give the damaged areas a better chance to recover. Her procedure took longer than we would have liked so we have now made a mould of the shield so next time it is ready to be attached which should cut down procedure time by 45 minutes.”

"Cuộc phẫu thuật thứ hai bao gồm làm sạch vết thương và thay miếng bảo vệ đầu tiên, giờ đã trở nên cũ và bong ra vì Hope cọ đầu vào những thanh trụ trong chuồng. Vết thương hở sẽ làm chậm quá trình hồi phục, vì vậy mà chúng tôi quyết định thay miếng bảo vệ mới để đảm bảo độ ẩm cần thiết".

               Thách thức lớn nhất của chúng tôi hiện nay đó là giữ cho miếng bảo vệ được cố định. Điều này là rất khó khi mà phần xương mũi của chú tê giác đã bị chặt rời bởi những kẻ săn trộm. Bác sĩ Johan Marais làm việc tại Viện Thú Y, Onderstepoort và cũng là người sáng lập của tổ chức Saving the Survivors cho hay "Chúng tôi đã chụp x-quang phần bị tổn thương để xác định liệu có thể đóng đinh cố định miếng bảo vệ lên phần xương mũi của chú tê giác hay không. Phần xương này phải đủ khỏe để có thể khoan lỗ đinh mà không bị gãy hay vỡ. Đó là cách tốt nhất để giữ phần lá chắn bảo vệ lên vết thương trên mặt Hope. Trong trường hợp xương đã bị vỡ và không đủ để có thể làm theo phương pháp này, chúng tôi sẽ phải khâu phần dưới của miếng bảo vệ lên da của chú tê giác để đảm bảo sự cố định của miếng bảo vệ. Đây là điều cần thiết vì nó sẽ giữ độ ẩm cần thiết cho vết thương, cũng như tránh những tổn thương không cần thiết khi Hope di chuyển. Chúng tôi hi vọng có thể làm một miếng khuôn bảo vệ để có thể thay thế loại lá chắn bảo vệ mà chúng tôi đang dùng, và khi khuôn này được hoàn thành thì nó có thể rút ngắn quá trình phẫu thuật xuống 45 phút."

“Whilst we remain positive that she will recover, we have to be realistic in our expectations of the timeframes required for Hope’s healing process. It is going to be a long journey and she has to be closely monitored at all times especially in these early stages, for any complications. From our experience we anticipate it will take at least a year to a year and a half before a full recovery can be expected. What Hope is teaching us now is invaluable. We can draw from her treatment when treating other victims of poaching with severe facial wounds. We must be patient and give her body time to heal. We are providing her with the best medical care we have and making her as comfortable as possible,” says Marais.

 

Dr Will Fowlds who is also the Medivet Rhino Project co-ordinator for the Wilderness Foundation, watched over Hope’s anaesthetic on this occasion and had the following to say, “Through the work that Saving the Survivors does, this rhino, Hope, is giving victims of poaching a voice which cries out to the world for our help. She is becoming a living symbol of this poaching crisis, and an inspirational example of the fight for survival against seemingly insurmountable odds. Her struggle to claim back her life and her dignity must become our fight to change human behaviour and restore value and respect and care for all living things.”

               Today’s procedure and her journey ahead demands a huge team effort and our thanks go out to every member of the public who has been moved to share Hope’s story. Without your voices her struggle would be a silent one. Our thanks must go to The Wilderness Foundation, Medivet UK, Dr Johan Joubert and his team on Shamwari Game Reserve, including his incredible ground crew, led by Bruce Main, who have provided exceptional support through all our procedures with Hope, and for dnata4good for their ongoing support of STS.  Where there is life there is Hope. For more information visit www.savingthesurvivors.co.za

ENDS

For more information please contact Suzanne Boswell Rudham from Saving the Survivors scb@iafrica.com or +2783 680 9605

Bác sĩ Will Fowlds hiện đang là đồng quản lý của dự án Medivet Rhino tại tổ chức Wilderness Foundation, người chịu trách nhiệm chính cho việc gây mê và gây tê cho Hope cũng cho hay: "Thông qua những công việc mà Saving the Surviors đang làm, họ đã giúp nạn nhân của những vụ săn trộm, như chú tê giác này, được cất tiếng khóc cho đồng loại mà cả thế giới có thể lắng nghe. Hope là biểu tượng của sự sống mạnh mẽ, dù là nạn nhân của nạn săn trộm tàn ác. Sự đau đớn mà Hope đang đấu tranh để giành lấy sự sống phải được tất cả chúng ta công nhận, thấu hiểu để có thể thay đổi hành vi và thái độ mà con người chúng ta đang đối xử với loài tê giác, cũng như với tất cả các sinh vật sống khác".

               Sự thành công của cuộc phẫu thuật ngày hôm nay là kết quả của sự cố gắng của toàn bộ đội ngũ bác sĩ thú y, và tất cả mọi người - những người đã yêu mến và chia sẻ câu chuyện của Hope. Không có tiếng nói của các bạn, sự đau đớn để giành giật lại sự sống của Hope sẽ không được biết đến. Chúng tôi xin cảm ơn tổ chức Wilderness Foundation, Medivet UK, bác sỹ Johan Joubert và đội bác sĩ ở Khu bảo tồn Shamwari, và Bruce Main - người đã nhiệt tình giúp đỡ và ủng hộ chúng tôi trong suốt quá trình điều trị của Hope từ khi bắt đầu cho đến nay, cũng như dnata4good vì đã ủng hộ chúng tôi. Hãy nhớ rằng, ở nơi nào có sự sống, ở đó có HI VỌNG (Hope nghĩa là hi vọng, cũng là tên của chú tê giác này).

               Bạn có thể tìm hiểu thêm và Saving the survivors tại website sau: www.savingthesurvivors.co.za

Nếu bạn có bất kỳ câu hỏi gì liên quan đến phương pháp trị liệu cho Hope, hoặc lời nhắn nhủ, cảm ơn đến các bác sĩ đang chữa trị cho Hope, bạn có thể comment dưới đây, hoặc gửi email về địa chỉ: info@wildact-vn.org

 

 

8 Comments